top of page

bolest kyčlí

Možná jste se již setkali s názvem SI neboli esíčka. Pokud nás bolí v bedrech, pak vězte, že toto SI může být jedním z důvodů. Zkratka označuje sacroiliální (křížokyčelní) kloub, který na rozdíl od jiných neslouží k pohybu, nýbrž k měkčení nárazů horní části těla a dolními končetinami. Prostě takové odpružení.

Tento kloub nám stabilizuje několik vazů, svaly pánevního dna, svalové stabilizátory páteře, velký hýžďový sval, hruškovitý sval a příčné a šikmé svaly břišní. Takže klasika: cvičit, posilovat a protahovat a k tomu zdravá strava.

Dalším možným problémem, který způsobuje bolest je syndrom piriformis neboli hruškovitého svalu. Sval je uložený pod velkým hýžďovým svalem a spojuje kost křížovou s kostí stehenní.

V případě, že sval není dostatečně zrelaxovaný, tzn. že po aktivaci se nevrátí zpět do původní podoby, zůstane stažený a může tlačit na sedací (ischiadicus) nerv, který způsobuje vnímání bolesti.

A co funguje na tyto trable? Jednou z možností je masáž hýždí. Řeknete si "ale fuj".

Na druhou stranu se přece jenom jedná o nejdůležitější kloubové propojení, díky kterému chodíme vzpřímeně. Spojují se zde tři části: trup a dvě dolní končetiny, takže má cenu se o to zajímat.

Masáží svaly zrelaxují, protáhnou se, zvýšeným krevním oběhem v místě masáže se ke svalům, kostím, kloubům i vazům dostane více výživy a tento celek začne regenerovat.

Samozřejmě, že to se děje na každé masírované části těla, ale pro kuráž jsem to u masáže zadku musel uvést;-)

bottom of page