top of page

Proč nás bolí svaly během nemoci?




Bolest svalů během nemoci je běžný příznak, zejména při virových infekcích, jako je chřipka nebo nachlazení. Tento stav, známý jako myalgie, je výsledkem několika faktorů spojených s reakcí těla na infekci. Zde jsou hlavní příčiny a mechanizmy:

Proč nás bolí svaly během nemoci:

  1. Zánětlivá reakce těla: Když se tělo snaží bojovat proti infekci, imunitní systém uvolňuje cytokiny a další zánětlivé mediátory, které mohou způsobit zánět v těle. Tento proces, i když je zaměřen na likvidaci infekce, může způsobit bolest svalů.

  2. Zvýšená produkce látek jako prostaglandiny: Tyto látky jsou součástí imunitní odpovědi a mohou zvyšovat citlivost nervů, což způsobuje, že jsou svaly citlivější a bolestivější.

  3. Dehydratace a nedostatek elektrolytů: Nemoci mohou způsobit dehydrataci (ztráta tekutin) a nerovnováhu elektrolytů, což vede k svalovým křečím a bolestem.

  4. Snížená fyzická aktivita: Během nemoci je často omezený pohyb, což může vést k ztuhlosti a bolestem svalů, protože svaly nejsou pravidelně protahovány a zatěžovány.

  5. Svalová únava: Tělo využívá energii k boji s infekcí, což vede k celkové únavě a vyčerpání svalů, což může také přispět k jejich bolesti.

Jak zmírnit bolest svalů během nemoci:

  1. Odpočinek: Důležitý je klid a dostatečný odpočinek, aby se tělo mohlo soustředit na boj s infekcí a regeneraci.

  2. Hydratace: Pití dostatečného množství vody pomáhá udržovat správnou funkci svalů a minimalizuje riziko dehydratace a svalových křečí.

  3. Teplé obklady a koupele: Teplo pomáhá uvolňovat svaly a může zmírnit bolest a napětí. Teplé sprchy nebo koupele mohou být velmi účinné.

  4. Lehké protažení: I když je důležitý odpočinek, jemné protažení a lehký pohyb mohou pomoci snížit ztuhlost svalů a podpořit krevní oběh.

  5. Masáže: Jemné masáže, například lymfatická drenáž nebo masáže zaměřené na uvolnění svalového napětí, mohou výrazně přispět ke zmírnění bolesti. Tyto techniky pomáhají zlepšit cirkulaci a snížit zánět.

  6. Léky proti bolesti: Pokud je bolest intenzivní, mohou pomoci nesteroidní protizánětlivé léky (NSAID) jako ibuprofen nebo paracetamol, které snižují bolest a zánět.

  7. Správná výživa: Zajištění dostatečného příjmu vitamínů a minerálů, zejména vitaminu C, zinku a hořčíku, může podpořit regeneraci a snížit svalové křeče.

bottom of page